Imredent fogászat Miskolc

Dr. Imre György


fog- és szájbetegségek szakorvosa

+36-30-249-2709

Gyakori kérdések

Terhesség és a fogászat…

Az ideális eset az, amikor a terhesség előtt sikerül rendbe tenni az anyuka fogait, mert ezzel sok későbbi problémát tudunk megelőzni. Ez természetesen ritkán sikerül az életben, ezért mindenképpen el kell jönni a terhesség első harmadában egy fogászati szűrésre, és amennyiben szükséges, elvégezni a megfelelő kezeléseket. Gyakorlatilag a legtöbb beavatkozás megengedett terhesség alatt is, érzéstelenítő injekció is adható, de bizonyos esetekben (például röntgenfelvétel készítése, bizonyos gyógyszerek alkalmazása) mérlegelnie kell az orvosnak, hogy elvégezhető-e a kismamánál.

Mikortól kell mosni a gyermek fogait?

Gyakorlatilag amikortól megjelennek az első fogak a szájban, tehát körülbelül 1/2-1 éves kortól. Ez eleinte meglehetősen nehéz a legtöbb gyermeknél, sok türelem kell hozzá. Fontos, hogy kiválasszuk a megfelelő fogkefét és fogkrémet. Szintén fontos, hogy a későbbiekben is segítsen a szülő, mert véleményem szerint 9 éves korig nincs a gyermeknek olyan kézügyessége, hogy tökéletesen meg tudja mosni a fogait. Itt tartom még lényegesnek megemlíteni, bár ezzel a legtöbb szülő tisztában van, hogy éjszaka ne adjunk semmit inni a gyermeknek, csak vizet.

Tejfogakat érdemes-e tömni, kezelni?

Igen, de ez függ a fog állapotától és a gyermek életkorától is. A kezelésekkel számos problémát megelőzhetünk, továbbá lehetőség nyílik arra, hogy a gyermek megismerkedhessen, megbarátkozhasson a fogorvossal és a fogorvosi rendelővel. Sok, a fogorvostól szorongó felnőtt esetében a kisgyermekkori fogorvos látogatások hiánya, vagy valamilyen fájdalmas trauma áll a háttérben. Ezért tartom fontosnak, hogy akkor is el kell hozni a gyermeket időnként a fogorvosi rendelőbe, ha úgy gondolja a szülő, hogy nincs semmi probléma a gyermek fogával. 2-3 éves kortól nekik is járniuk kell a fogorvoshoz ellenőrzés céljából.

Ártalmas-e az amalgámtömés?

A kérdés az elmúlt évtizedekben gyakran felmerült. A legtöbb tudományos kísérlet eredménye szerint nem káros az egészségre, ha valakinek amalgám tömés van a fogában. Bizonyos fizikai tulajdonságai jobbak, mint a régebben használt esztétikus tömőanyagoké, azonban az elmúlt években sokat fejlődtek a fogászatban használt anyagok tulajdonságai, így manapság már nem használunk amalgámot.

Ártalmas-e a fogfehérítés?

A megfelelően és nem túl gyakran végzett fogfehérítés nem ártalmas. Fontos azonban, hogy fogfehérítés előtt rendbe kell tenni a fogakat. Nem lehet szuvas fog a szájban, úgyszintén ki kell cserélni a nem megfelelően záró töméseket.

Mi a jele az ínygyulladásnak?

Az ínygyulladás legtipikusabb jele az ínyvérzés, melyet a páciens leggyakrabban fogmosáskor észlel. A legtöbb esetben ezt a fogakon felhalmozódott plakk okozza, mely a nem megfelelő fogmosás következménye. Ilyenkor még alaposabban végezzük a fogak ápolását! Fontos azonban, hogy keressük fel fogorvosunkat, mert egyéb helyi és általános okai (pl. nem megfelelő fogtömés, fogpótlás vagy egyes gyógyszerek mellékhatásai) is állhatnak az ínygyulladás hátterében.

Milyen káros hatása lehet egy rágó fog elvesztésének?

Fontos, hogy a hiányzó hátsó, rágó fogakat is a lehetőségekhez mérten minél előbb pótoltassuk, mert ennek elmaradása számos káros következménnyel jár. A leggyakoribb elváltozások közé tartozik a hiány mögötti fog előre vándorlása, illetve dőlése. A szemben lévő fogsorban lévő fog vagy fogak, melyek a hiány miatt nem vesznek részt a rágásban, elkezdenek kinőni. Ezek az elmozdulások egy idő után olyan mértékűek lehetnek, hogy nagymértékben megnehezíthetik a fogpótlás készítését. Ezen kívül a féloldali foghiány miatt megbomlik a rágóapparátus harmóniája, és a nem megfelelő rágás kihathat a gyomor állapotára is. Szintén gyakori elváltozás, hogy a kevésbé használt oldalon a fogkő mennyisége is megnő, mivel megszűnik a fogak öntisztulása. Ez szintén további káros elváltozásokat von maga után...

Gyulladt, fájdalmas fogat el kell-e távolítani?

Nem minden esetben! Az esetek jelentős részében, gyökérkezeléssel megmenthető a fog és megszüntethető a fájdalom is. A kezelés sikere több tényezőtől függ: például a fog anatómiai tulajdonságai (foggyökérgörbület, a fogkorona károsodásának mértéke, stb.) és a gyulladás nagyságától is. A kezelések a legtöbb esetben fájdalommentesen végezhetők, korszerű érzéstelenítők segítségével.